2009. február 28., szombat

Diós-rozsos kenyér - VKF XXIII.


Grenadine az aktuális VKF-ben azt mondta, gondolkodjunk magvakban. Ámde én hetek óta kenyérben gondolkodtam. A hűtőben pedig diót tárolunk december óta. Megálmodtam ebből egy diós kenyeret, de mivel nem vagyok gyakorlott kenyérsütő (még), kerestem hozzá egy receptet, megsütöttem, sikerült, szép lett, Valaki szerint máskor is süssek kenyeret. Ennél nagyobb elismerés nekem meg nem kell :)



Hozzávalók:





  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt




  • 35 dkg finomliszt (rétesliszt kellett volna, de nem volt itthon...)




  • 2,5 dkg friss élesztő




  • 3,5 dl langyos víz




  • 5 dkg dióbél




  • 1 evőkanál olivaolaj




  • 2 mokkáskanál só




  • fél mokkáskanál őrölt kömény




  • frissen őrölt bors




  • 2 teáskanál barnacukor




Kimértem 1,5 dl langyos vizet egy müzlistálba, belemorzsoltam az élesztőt és tettem bele egy teáskanál barnacukrot. A kelesztőtálba mértem a kétféle lisztet, és összekevertem. A maradék langyos vízbe kevertem az olivaolajat, a sót, őrölt köményt, őröltem bele feketeborsot, és beletettem a másik kanál barnacukrot is, majd összekevertem (gusztustalan lett, nem mondom :) Eközben az élesztő is elindult kicsit, ennek megörültem, azzal a mozdulattal öntöttem is a liszthez az élesztős és a vizes-fűszeres cuccot is, majd a dagasztókarok kezdtek dolgozni. Kb. 5 perc alatt szépen összeállta a tészta, itt bezártam a miki mókatárát a kelesztőtálat, és hagytam a tésztát a duplájára kelni. Közben teflonserpenyőben megpirítottam a diót, majd a mezzalunával szépen összeaprítottam.



Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítottam, megcsapkodtam kicsit, és belegyúrtam a diót, és veknit formáltam belőle. Vékonyan kiolajozott tepsibe tettem, bevágtam, és letakartam tiszta konyharuhával. Fél óra alatt újra megkelt, közben a sütő is bemelegedett. Sütés előtt vízzel megkentem, majd a 200 fokos sütőbe toltam, és 55 perc alatt készre sütöttem. Sütőrácson hagytam kihűlni.



Stahl Judi Enni jó c. könyvéből a recept




2009. február 27., péntek

Almás csirkecombok


Hozzávalók:





  • 6 csirke alsócomb




  • 3 közepes méretű alma




  • 2 evőkanál olaj




  • 2 evőkanál golden syrup




  • 1 evőkanál édes chilli szósz




  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér




  • só, bors




A csirkecombokat megmostam, megtöröltem, majd kicsontoztam, mivel Valaki nemigen eszik csontos húst. Egy tálban összekevertem az olajat, a golden syrupot és a chilliszószt, belereszeltem a gyömbért, sóztam, borsoztam. A húst alaposan beleforgattam, és jó egy órára betettem a hűtőbe. Közben meghámoztam az almákat, kiszedtem a magházukat, és vasgagabb negyedkarikákra szeltem. Az egy óra elteltével a húst jénaiba tettem át, rászórtam az almát, és 200 fokon lefedve sütöttem 45 percig, majd további 15 percig fedetlenül. Jázminrizst főztem hozzá.



2 adag lett belőle

2009. február 23., hétfő

Cukros lapos :) (fiamminga)


Azt írja Mindennapi Manna, hogy " ez egy olyan sütemény, amit a mélyedésekért kell enni" . Igen, a kalácsszerű kelttészta lényege ebben az esetben a likluklik, na meg a kristálycukros szórás. Az eredeti recepten kissé módosítottam, kapott egy kupak rumot is a tészta. Két evésre betermeltük Valakivel :)



Hozzávalók





  • 50 dkg liszt




  • 7 dkg cukor + 1 teáskanál + 4-5 evőkanál




  • 3 dkg élesztő




  • 1,5 dl tej




  • 0,5 dl víz




  • 10 dkg + 5 dkg vaj




  • 2 tojás sárgája




  • 1 kupak rum




Az élesztőt felfuttattam, majd a fentiekből kelttésztát dagasztottam (kivéve a 4-5 evőkanál cukrot és az 5 dkg vajat). Kelesztőtálban duplájára kelt a tészta úgy 45 perc alatt, ekkor sütőpapírral bélelt nagy tepsi méretűre nyújtottam, és ismét kelt egy órát. Ekkor lukakat nyomkodtam bele a kis ujjacskáimmal, a lukakba hideg vajat vagdaltam-tömködtem, majd az egészet megszórtam kristálycukorral. Legközelebb még bátrabb leszek a szórással, érsd: nem sajnálom a kalóriákat. 230 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem. Hideg tejjel kiváló vacsora.




2009. február 14., szombat

Tócsni


  • 1 kg krumpli

  • 2 tojás

  • liszt


  • olaj a sütéshez

  • 1 doboz tejföl

  • 2 gerezd fokhagyma




2009. február 3., kedd

Kedvenc szakácskönyvek


Ég a pofámról a bőr, kicsivú még decemberben talált meg ezzel a kérdéssel. De nem felejtek, és a kedvenc szakácskönyveim sem igen változnak :) Lássuk.



Szinte nulladik, de jó, legyen az első kedvenc szakácskönyvem a Horváth Ilona-féle alapmű. Akárhogy is cifrázom, az alapokat anyám és Horváth Ilona adja, ha bizonytalan vagyok valami klasszikusban, felhívom egyiket vagy felcsapom a másikat.



Szívemnek-lelkemnek igen kedves a Francia konyha (Joanne Harris - Fran Warde). Lenyűgöz a hangulata, ha belelapozok, azonnal csomagolni és költözni szeretnék :) Nem utolsó sorban könnyen elkészíthető, faxnimentes receptek vannak benne. És mindig eszembe jut az az este, amikor Fakanállal álltunk sorban a könyvesboltban, hogy JH dedikálja nekünk :))



Aztán ott van a sokat emlegetett leveses szakácskönyv, a Book of soups.




2009. február 1., vasárnap

Francia lencseleves


Az már jó szokásunkká vált, hogy ha nem tudjuk, milyen leves legyen, felküldöm Valakit a galériára, hozza már le a kedvenc leveses szakácskönyvet, átlapozzuk és kipróbálunk valami újat. Most egy alternatív lencselevesre esett a választásunk, szokás szerint finom lett.



Hozzávalók:





  • 25 dkg lencse




  • 1 fej vöröshagyma




  • 1 gerezd fokhagyma




  • 2 szál répa




  • 1 zellergumó




  • 1 szál póréhagyma (a zöldje is)




  • 1 evőkanál paradicsompüré




  • 1,8 l víz + 2 húsleveskocka vagy ugyanennyi húsleves




  • 1 dl rizling




  • fél citrom




  • 1 babérlevél




  • 1 teáskanál tárkony




  • 1/3 teáskanál köménymag




  • só, bors




  • 1 mokkáskanál fehérborecet




  • 3 evőkanál olaj




A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztattam. Az olajon megpároltam az apró kockákra vágott hagymát, majd hozzáadtam a fokhagymát, 1-2 percet együtt pirítottam őket. Ekkor beletettem a kis kockákra vágott répát, póréhagymát, zellert, folyamatosan kevergetve pirítottam-pároltam 5-6 percig. Hozzáadtam a lencsét, a paradicsompürét, a húslét, a fehérbort és a borecetet, beledobtam a fél citromot és a teatojásba tett fűszereket. Frissen őröltem rá borsot, és 40 perc alatt készre főztem.



8 adag, a The Culinary Institute of America Book of Soups c. könyvéből